OMNE LUXUS

OMNE LUXUS

APICIUS TÁL

2018. február 05. - omneluxus

 "(Végy)..Bármi más finomságot amit szeretsz". Ez a mondat szerepel a receptben kvázi. A "kvázi" szó használata azért releváns, mert a fordítás jelen esetben is bizonytalansági tényező, hogy is van ez a szeretettel pontosan.
A "menzán" felnőttek számára ez milyen kecsegtető mondat, ha lett volna különben a "menzán" bármi amit igazán lehetett volna szeretni. Ez neveltetésünket tekintve felettébb valós helyzet. Amúgy is nagy kérdés, ne tagadjuk: mit szeret az ember igazán. Mikor a választék olyan, amilyen.
Az antik világban, annak a rétegnek akik részt vehettek a lakomákon nem volt, vagy sokkal kevésbé volt ilyen gondjuk: pontosan tudták mit szeretnek.
Ez a tál tulajdonképpen egy ókori lasagne.
Tésztarétegek között lévő húsos töltelék, természetesen nem paradicsomos, és az is különbözik attól amit ismerünk, hogy nem egynemű, hanem különböző húsok keverékének kell kitöltenie a tésztalapok közti teret.
Amit szerettek azt tettek bele. Említenek halat, szárnyast. És kocaemlőszeleteket.
Az omne luxus társulásban ez örök téma, hogy milyen is lenne odaállni mondjuk holnap bármelyik hentespulthoz, és fél kiló disznócsecset kérni. Még nem kértünk.
A megoldásunk a hasaalj szalonna lett, mert az ugyanolyan tájék, nyilván hiányoznak belőle a mirigyek, amik a velőhöz mérhető állagú dolgok.
Ez az alapanyag nem hagyható el, a fennmaradt receptben nincs meghatározva a halfajta, és a szárnyas is variábilis, az emlőszelet viszont konkrétan ott van minden fordításban.
Itt az esetleges viszolygás ellenére megintcsak az elit római társaság fényűzése tűnik fel halványan, ezek a relatív kicsi, karajokhoz nem mérhető picike darabkák voltak e tálban nélkülözhetetlenek.
Hány malac kell ahhoz, hogy egy ilyen "tálba" kellő mennyiségbe kerüljön a csecsből?
Vagyis a szeretet esetenként milyen furán önző dolog a "bármi" esetében. De ne foglalkozzunk tovább szeretettani részletekkel.

apicius_tal.jpg
A húsok keverékével töltött tésztatorta tényleg finom, jóízűen fogyasztották aztán a gyerekek is. Hasaalj szalonnával benne. Az eredeti hozzávalóról akkor nem esett szó.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omneluxus.blog.hu/api/trackback/id/tr2913635238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása